09 април 2012

Признавам, аз съм Сатаната-комунист, недъгав и душевно-ампутиран

 

   До момента не осъзнавах своята същност. Г-н Грънчаров бе така любезен да ме осведоми за нея и без неговото разрешение копирам прекрасната му статия, посветена на мен, провокирана от един статус във “Фейсбук”, който той е дал в началото.

   Г-н Грънчаров е известен с това, че всеки, който не е вярващ в класическата – православно-мистична – форма на християнството, е тъп, духовно нищ, задължително комунист и слуга на дявола. Аз съм поласкан от тези определения искрено, все си мисля, че подобни текстове помагат на борбата ми за срещу суеверията и религиозните бълвочи.

  Позволих си да оцветя любимите ми места, които демонстрират всемогъщото човеколюбие на християнина г-н Грънчарова, който е искрено загрижен за мен и страданията, които ми предстоят в ада…

 

 

  Пример за това колко страшна е атеистичната бездуховност: същинска пустиня е тя!

     В навечерието на страстната седмица Христо Блажев, блогър, млад човек и "професионален читател", както сам се определя, е счел за необходимо да напише във Фейсбук едно твърде патетично, любопитно и показателно заради невероятната си наивност (да не употребя друга, по-точна, ала обидна дума дума!) възвание срещу вярата и вярващите в Бога хора; получила се е не по-малко показателна дискусия ; по-долу публикувам изказването на Хр.Блажев, а под него и мой кратък коментар, който нямам възможност да публикувам във самата дискусия във Фейсбук; ето:



   До всичките ми вярващи приятели, особено тези, които взимат библията насериозно и са убедени буквално, че Иисус е физически умрял и после възкръснал (о, любима Z-та световна война).
    В следващата седмица нямам ни най-малко намерение да съм мирен и добър по отношение на вашите убеждения и празнични душетрептения. Векове наред църквата ефективно се е разправяла по най-брутален начин с всеки, който поставя тази измишльотина под въпрос, затова е абсурдно да се поставя като морално укоримо сегашното щастливо положение да мога да се гъбаркам с нея и догмите й.
   Ииус не е възкръснал - прочетете си сами евангелията и вижте купищата разминавания между анонимните автори (имената са сложени наслуки, приятели), които десетки години по-късно (!) записват на гръцки устни свидетелски показания на селяни, говорещи арамейски, които са чули историята от приятел, който я е чул от приятел и т.н., спомняте си разваления телефон. Няма нито едно истинско доказателство, че това събитие се е случило. Нито едно. Примирете се.
   Но да не се отклонявам, има да пиша доста за тези неща. Уважавам Великден само и единствено като семеен празник и удобен момент да си почина от работната суетня. И сериозно - чукането на боядисани яйца как си го навързвате с тайнството на хипотетичното възкресение?!


    На горната заявка за дискусия , която, както казах, по-нататък се е разгоряла (до този момент има повече от 100 коментара!), и при това е една крайно многозначителна, моя милост, разбира се, нямаше начин на не напише ето това, та да сипне малко масълце в в самата дискусия:

   На мен лично ми се струва и все повече се убеждавам, че с атеисти да се спори за Божиите тайнства е абсолютно лишено от смисъл, понеже на атеиста просто му е ампутирано чувството, което е потребно, за да се постигне величавият духовен смисъл на тия тайнства.

   Но има още едно основание да не се налага да се спори с атеисти: защото самите атеисти така хубаво показнат скудоумието си, излагайки "аргументацията" си, че просто е грехота човек с разумни аргументи да се опитва с нещо да разваля това тържество на скудоумието. Ето затова изпитах невероятно наслаждение като изчетох написаното от г-н Блажев; тоя път сякаш е надминал самия себе си! Браво! Възхитен съм направо! Велико! Такива "аргументи" дава, че направо е възхитителна нелепостта им; човек просто трябва да й се любува, нищо повече.

   Тъй че в случая трябва да се водим ето от тази максима: няма по-голям враг на атеистичното скудоумие от самото него; това, което то самото може да си направи, никой друг не може да му го направи; съсипващи са "аргументите" Ви тоя път, драги г-н Блажев! Наистина се възхитих, страхотно е всичко, дето сте го написал. Даже децата в детските градини разбират по-добре смисъла на тия велики религиозни тайнства, ала Вие лично не можете, не Ви се удава, и поради това всичко, което сте напила, издава тоя Ваш недъг. Иска се друга настройка на душата и духа, за да се докоснете до тях, ала ето, не успявате.

    Но за сметка на това си личи колко е потребна на душата Ви тази велика Истина, що се съдържа в религията и вярата; голяма духовна жажда изпитва душата Ви; затуй и четете книги като бесен, ала духът Ви все не успява да се добере до същинското духовно съдържание, до съкровената истина на нещата; четете, работете, търсете, аз имам надежда, че един ден черупката, в която е обвита душата Ви, ще се счупи и духът Ви най-накрая ще постигне свободата си; страшна е атеистичната бездуховност, същинска пустиня е тя, а голяма жажда Ви мъчи, личи си с просто око.

    Дерзайте! Ала мъките ви са ужасни, моите съчувствия! Но имам и една молба, понеже Ви ценя: възпирайте се отвреме-навреме, въздържайте се да пишете глупостите, които Ви идват на ума, само ще спечелите от това, та да престанете да се излагате чак толкова. Давам Ви тоя съвет, защото на моменти ми е мъчно за Вас. Това исках да Ви кажа! Приятно прекарване на страстната седмица и на великденските празници!

   Добавка, която написах по-късно: Най-интересното ми е, че г-н Блажев е нещо като "ходеща енциклопедия" на всички до една догми на т.н. "научен атеизъм" на комунизма; няма нито една догма, която това момче да не е възприело, което наистина е равностойно на чудо! Да, понеже е млад човек, аз не мога другояче да изтълкувам този феномен. Изглежда в него се е вселила душата на някакъв атеистичен пропагандатор на комунизма от най-ранните му години, от 30-те години на сталински СССР, това момче е получило такава една душа, поради което и неспирно бълва всички до една догми и простотии на същия този пропагандистки агитпроповски "научен атеизъм" на комунистическото мракобесие спрямо религията и духовността...

20 коментара:

Анонимен каза...

Аааа, и аз съм сатана-комунист, и аз! Не си приписвай всичките заслуги, макар че като гледам, Грънчаров точно това е направил :)

Infidel

Божан Божков каза...

А тъй момчета, лъснал съм казана, само дето нафтата проблем с тази криза...

Сатанаил

Ангел Грънчаров каза...

Доста съчинена, предубедена, изсмукана от пръстите и неверна характеристика сте дал на моята скромна особа, драги г-н Блажев, което показва, че храните крайно неприятно чувство към персоната ми; това не е хубаво, къде отива атеистичното великодушие, което толкова краси душата на атеистите :-) Тъй че, мисълта ми е, че цитираните по-долу Ваши думи се отнасят, предполагам, за някой друг, но не за мен, тъй като и не се свързват с интелигентността ми; иска Ви се да съм такъв, какъвто Ви е угодно, ала, за Ваша жалост, не съм такъв, просто няма как да бъда такъв; та ето за тия Ваши толкова пристрастни, толкова и неверни думи става дума:

Г-н Грънчаров е известен с това, че всеки, който не е вярващ в класическата – православно-мистична – форма на християнството, е тъп, духовно нищ, задължително комунист и слуга на дявола.

Имам чувството, че тия ласкави думи се дължат на някакъв тих спотаен бяс, който се дължи на нечие духовно превъзходство, така ли е, или бъркам? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, когато се препубликува нещо, се дава линк към мястото, откъдето е взето; в противен случай може да се окаже, че се върши кражба; не забелязвам такъв линк. Прочее, в бързината съм допуснал няколко правописни грешки, които е добре да се отстранят...

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, съжалявам за това "прочее", с което наистина съм прекалил :-) Ще се постарая да намаля употребата на тая паразитна думичка, коя знае откъде промъкнала се в езика ми...

Анонимен каза...

Eх, че весело започна да става в коментарите.
Приготвям си чиърлийдърските помпони, оттренирвам оня ефектен скок и се подготвям да викам за Христо. А, да не забравя да си сложа и чифт светещи дяволски рогца.

Комата

Христо Блажев каза...

Г-н Грънчаров, в трепетно очакване съм да си мерим духовните превъзходства, каквото и да значи това. В какви мерни единици предлагате да стане това?
Или да си останем на ваша територия - празни витиевати думички с произволен смисъл, които всеки си тълкува, както му е угодно?

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Блажев, ако всичко, казано или написано от мен Ви се струва "празни витиевати думички" - все пак аз съм човек, който повече от 30 години работи в областта на философията, преподавател съм, автор съм на 20 издадени книги, все нещичко съм направил и постигнал в този живот - то такива едни думи, съдържащи подобна преценка, говорят твърде зле за Вас самия; не зная давате ли си сметка за какво говори едно такова отношение. Вероятно не си давате, щом си го позволявате, но то е твърде унизително за Вас самия; жалко е, че не съзнавате как много сам себе си унижавате. Ще се окаже, че моите "празни витиевати приказки" за това, че атеистите по начало са обременени с обидно аморална нихилистична самоувереност, признак за страшен дефект на душата и съзнанието, са съвсем основателни.

Мисля, че въпреки различията ни, включително и във възрастово отношение - излишно е да споменавам, че в годините на десетилетната си преподавателска работа съм общувал с хиляди младежи като Вас - би следвало да можем да разговаряме човешки, с подобаващото уважение един към друг; а Вие си позволявате да скачате и хапете като ония псета на Фандъкова, които нахапаха и в крайна сметка убиха проф. Б. Тачков, което, простете, е непристойно. Към по-възрастните подобава да се отнасяме с известен респект, понеже много са живели и, възможно е, са помъдрели; да презираш по-възрастните само защото са по-възрастни е чисто и просто глупаво; време е да си дадете сметка за тия така прости неща, касаещи възпитанието на човека.

Тия дни на т.н. "страстна седмица" са дни за размисъл и покаяние: преди хиляди години точно в тия дни се е случила история, преизпълнена с огромен, с пребогат смисъл за нас, човеците. Един Учител - не просто учител като мен, а Учител; единствен Той заслужава да се пише Учител! - на име Христос, който имал всичко на всичко само 12 ученика, първом бил приет с възторг от народа на Йерусалим, а след няколко дни бил бит, плют, обруган, обиждан и пр. от същия този народ, а след това осъден на смърт и разпнат на кръста. И Христос умира с ясното съзнание, че жертвата Му е безкрайно важен по значението си нравствен пример на нас, човеците, които сме така податливи на дребнави емоции, а в същото време постоянно забравяме за истински важното, за онова, което придава смисъл на живота ни. Христос умира, за да изкупи нашите грехове, да спаси човечеството, да ни покаже пътя на нравствеността, по който всеки един от нас може да спаси душата и духа си. Затуй го наричат освен Учител и Спасител.

Но Христос, освен човек, е и Бог, Син Божи, пратен на земята, та да се преодолее образувалата се пропаст между Бога и човека - любимото творение на Бога. "Старият Бог", Богът, както е представен в Стария Завет, е един строг Бог, изискващ подчинение - и наказващ според содеяното, според стореното или направеното. Той дава Заповедите на човеците, съдържащи вечния морален закон и изисква изпълнение. Христос обаче идва на земята и с живота си - той, прочее, живял тук, на земята, само 33 години - дава надежда на хората, че е възможно да се живее според Божиите изисквания без принуда, а съвсем свободно, по порива на собственото ти сърце. Даже и да е невярващ, културният и образован човек следва да уважава тия представи на огромна част от човечеството - и на милиарди човешки същества, живели преди нас! - а не, овладян от някакъв бяс, да си позволява да ги подиграва, да ги определя като "глупави", "тъпи" или каквито там са тия представи според Вашата собствена терминология.

Ангел Грънчаров каза...

Всъщност, различията между нас, човеците, в ценности, разбирания, идеи, представи са нещо най-естествено - и на това основание за не мога да си представя как е възможно лично Вие да сте така враждебно настроен към ония, които не мислят като Вас, които разбират нещата иначе, които, за разлика от Вас, смятат Христос за свой най-вдъхновяващ нравствен пример и за Бог. Не зная дали знаете, но и мюсюлманите смятат Христос за Велик Учител и го уважават, докато мразят, обиждат и са способни на преследват християните само най-бесовски настроените атеисти...

Това исках да Ви кажа. Що е морално или личностно превъзходство опитайте да осъзнаете сам. Има и духовно превъзходство, има хора, които нямат отношение към духа, има бездуховни хора, има враждебно настроени към духа хора, има хора всякакви; нека да има, казват, че така, благодарение на различията между нас, животът е по-"шарен", "пъстър", многолик, нескучен, сиреч весел, разнообразен, динамичен и пр. Тогава, простете, съвсем не мога да разбера, ей-Богу, Вашата така зла неприязън към варващите в Бога хора, която не пропускате да демонстрирате непрекъснато. Аз преди време водих дълги дискусии с Вас и с Ваши фенове, една част от тия дискусии даже публикувах във философското списание ИДЕИ, на което съм издател и главен редактор, но се учудвам как въпреки обменените между нас мисли Вие, за жалост, нямате никакъв позитивен напредък в своето отношение към религията, към духовното, към философията и пр. Страшно е ако млад човек като Вас не е способен на напредък, на развитие, на промяна в представите и идеите си; това означава, че пред нас имаме един склонен към закостенялост, към догматизъм човек, а не човек, възприемчив към новото, към различното, към необичайното. За да Ви предвардя донякъде от ужасната участ на неспособните за развитие млади хора общувам и споря с Вас, а не, както Вие, предполагам, си го представяте, да Ви поучавам или да доказвам правотата си.

Това исках да Ви кажа. Апелирам за културен диалог, както подобава за зрели и образовани хора; не си падам по обмяната на хлапашки изхвърляния, на обиди, по бабаитско тупкане по гърдите и пр. Бъдете здрав!

Змей каза...

Блажев, малко се плаша от неуморността ти да се занимаваш с луди люде… ;)

Анонимен каза...

Свестните у нас смятат за луди!

Христо Ботев

Змей каза...

… каза смелият анонимен защитник на 'свестните'…

Philipotel каза...

Ха, този налуден графоман го бях забравил. Хвала на такиви поборници за духовната чистота на виртуалните блогови селения. Всички сатанисти и комунисти треперят от ужас като чуят да трака клавиатурата на грънча

Христо Блажев каза...

Г-н Грънчаров, от доста време е ясно, че нямам особено уважение към вас нито заради възрастта ви, нито заради 20-те (!?) книги, които сте написал, защото историята помни стотици автори, изписали десетки хиляди страници с нищоказване. Не казвам, че и вие сте от тях, де, нямам и намерение да проверявам.

Казвам за последен път - не желая да се впускам в безкрайни обяснения с вас и то изключително заради пространните ви писания, основани не на здравия разум, а на нездрава религиозност.
Затова и не ще ви приема като приятел във "Фейсбук" - нямам нищо против критиката, но вашето спамене с безкрайни коментати ми досажда, защото нямам време (зает съм да правя книги, доста странна професия за долен бездуховник като мен) да ги чета.
Туйто. Хубав ден и ще ви помоля да не копирате вече нищо мое в блога си или списанието си. Вярвам, ще намерите и други теми, с които да радвате многобройната си аудитория.

Анонимен каза...

Грънчаров направо го уби тоя... Наистина, ако е млад как е научил да бълва глупостите на комунизма? Има вселен демон в това нещастно и изкукуригало момче...

Анонимен каза...

А аз казвам, че тоя е точно от тях - графоманите-празнословци. Грънчаров винаги се е отличавал с пространна словесна логорея, без да каже нищичко.
Какво ли да му се чуди човек... има, завалийчето, комунистическа закваска и няма как да я завоалира.

Infidel

Ангел Грънчаров каза...

:-) Жалко. Жалко преди всичко за Вас самия. Позволявате си да избягате от полето на дискусията така позорно. Което не може да е израз на друго освен на безсилие.

Допуснал сте обаче, като капак на всичко, да напишете тия срамни думи, понеже сте се оставил да попаднете под властта на недостойна емоция, която е заслепила разсъдъка Ви. Поне да си бяхте замълчал, по-достойно щеше да е. Като нямате какво да кажете, поне не се нахвърляйте върху личността на опонента. Който има безусловното право да заяви какво мисли - и съвсем не е трагедия, че не мисли като Вас самия. А да си мислите, че можете да запушите устата на човек като мен е смешно.

Ще кажа нещичко, щото съм обезпокоен от тази Ваша реакция. Какво да се прави, такава ми е професията: да спасявам човешки души. Пък и не е по християнски да гледаш как ближният потъва в тресавището на слабостта и на глупавия си каприз и да не му подадеш ръка.

В случая са много подходящи думите на Спасителя, казани по повод на вилнеещите около него: "Господи, прости им, те не знаят какво правят!". Вие също в случая не съзнавате какво правите и затуй нека Господ Ви прости. Убеден съм, че дълбоко в себе си Ви е срам заради това, което допуснахте да сторите. Има един тайнствен механизъм в душите ни, наречен "съвест", който великият Кант определя като "Божи глас в душата на човека". Пробуди ли се приспаната от толкова много суетност, самомнителност, куха горделивост и самонадеяност съвест в душата Ви, Вие ще се засрамите - и този срам е знак, че началото на Ваше нравствено прераждане е започнало. Случва ли се да се срамувате понякога заради това, което правите, г-н Блажев - или се смятате за безгрешен?! Е, ето, сега сгрешихте, изложихте се, и то публично, пред много хора - сега е момента не просто да осъзнаете срама си, не просто да го признаете, но и да се покаете, т.е. да помолите за извинение. Понеже с едно най-чисто чувство се опитах да Ви предразположа към разговор, а пък Вие ми се озъбихте като гладно софийско псе; така не бива, така не е прието в човешкия свят, г-н Блажев, моралът не допуска подобно поведение и го смята за осъдително.

Аз съм опитен в психологията човек и мога да си обясня на какво по-точно може да се дължи неуважението към мислещ и пишещ човек като мен от четящ човек като Вас, правещ чат-пат опити да пише - и дори да мисли. Това, че публично показахте емоцията си и дори това че правите сеир не Ви възпря, показва, че много Ви е накипяло. Не бива обаче да се отставяте да Ви владеят такива непристойни емоции. Личността е най-ценното, което имаме, а личността на всеки човек е суверенна и дори свята. Даже собствената си личност нямате право да унижавате, а какво пък остава за нечия чужда! А Вие без замисляне правите и едното, и другото. За жалост, илюстрирате с поведението си констатацията ми, че атеистичното миросъзерцание съдържа корена си, уви, един най-крещящ личностен и нравствен дефицит. От позицията на презираното от Вас християнство си позволявам да Ви напомня тия така прости принципи на християнския морал, без които животът ни става невъзможен, става истински кошмар.

Ангел Грънчаров каза...

Четете книги, но се опитвайте да постигате, да осмисляте и духовното съдържание, което се крие във всяка една книга. Та да обогатявате душата си със съдържащия се там смисъл. Затова човек чете, а не за да се похвали тук-там колко много книги е прочел. И също не трябва да се чете като всеядно животно. Човек трябва да умее да различава наистина стойностното четиво от ония книги, които и да не сме ги прочели, няма да сме загубили нещо кой знае какво. Човек всичко няма да успее да прочете, затуй трябва да избира, да подбира. Избирането и намирането на ценна книга от океана от книги съдържа голяма част от прелестта на четенето.

Примерно не е голяма загуба човек да не прочете такива книги като книгите на любимеца Ви Доукинс. Щом харесвате неговите книги, то тогава за мен е голяма чест и похвала като твърдите, че не харесвате моите. Твърдите го обаче без дори да сте разлистил нито една моя книга! Май Ви е страх да разлистите някоя моя книга, щото ще Ви предразположи да се позамислите и да подложите на съмнение стерилния едноизмерен свят, в който пребивава душата Ви? Е, прав сте, аз точно за такива като Вас съм написал книгите си. Когато чете една книга, ама истински, с вдъхновение, а не по задължение, след като затвори последната й страница, този човек вече няма да е същия, той вече ще е друг човек. Книгите облагородяват и дори "оплодяват" духа на човека (та да почне да ражда, сам да започне да твори!), а не го оставят да пребивава в уюта на импотентността му, в уюта на безплодието му.

Времето на младостта е време точно за такива занимания. Прочетете, примерно - позволявам си да Ви посъветвам, понеже, открито го казвам, съм силно загрижен за Вас! - прочетете "безсмислените" диалози на Платон. Той, Платон, е много "по-религиозен", Сократ също, ерго, са още по-непоносими от мен. Зачетете се в някой от "скучните" романи на Достоевски, където героите спорят по въпроса за Бога, но не така безстрастно както ние двамата с Вас, а истински, страстно, вдъхновено, дори с болка, както и подобава, влагайки цялата си душа и сърце. Оставете Вашата "библия" Доукинс да си почине малко, а се опитайта да "ошлайфате", да закалите духа си като го подложите на изпитания: да четете автори, чиято тенденция не Ви допада. И едва по този път един ден ще достигнете до онова личностно и духовно богатство, което и Ви го пожелавам: духът е нещо като цветна градина, в него единственият цвят, представете си, не е сивият!

Това е. Не се ядосвайте чак толкова много че наруших "забраната" Ви да пиша. Прочее, да забраните на човек като мен да каже какво мисли, да пише, да разговаря, простете, е крайно глупава идея. Та аз съм Ангел Грънчаров, човекът, който има своя собствена "медийна империя"?! :-) Имам много блогове, имам вестник, имам списание, имам собствена "телевизия" даже! Как така ще ми затворите устата, та това е абсолютно невъзможно!

Желая Ви бъдещи успехи по пътя на облагородяването на Вашата душа, личност и дух! Не е случайно че се случи тази "разпра" между нас тъкмо в дните на т.н. страстна седмица, напротив, тази случка е изпълнена с огромен символически смисъл. Днес е петък, на този ден преди толкова много години Христос е бил разпънат на кръста от хора като Вас; убили го, както си мислели, щото не могли да го търпят, щото не го понасяли, а не го понасяли понеже си позволявал да говори Истина, която те не разбирали!

Да, г-н Блажев, такива хора като Вас, хора от Вашия човешки тип - арогантни атеисти, бесни безбожници, хора, непонасящи различното разбиране, материалисти, сиреч, недуховни хора - устройват подобни "разпъвания" всеки ден, те без тия "разпъвания" не могат да живеят. Вие пък се опитахте така да "разпънете" мен, един вече възрастен човек. Е, казвам Ви, че този опит да се погаврите с личността ми е грозен. И глупав. Сигурен съм, че в един момент ще се засрамите заради стореното...

Светла (една от всичките) каза...

Христо, не мога да се стърпя - и като една истинска стара мърморана ще ти напомня тук две мидъри изречения.
Първото е народна поговорка, май:
"Не хвърляй камък в рядко... е да де, че ще те опръска."
Второто дълго време беше мото на блога на батпеп (http://batpep.wordpress.com), ма нещо го е махнал, от което то не става по-малко вярно или по-малко любимо за мен:
"Ако започне да ти се струва, че спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото."

П. Христозов каза...

На г-н Грънчаров му предлагам да се запознае как се образуват вярванията в човешкия мозък и как кондиционирането му по време на развитието му може да остави т.нар. "коренна вяра", която така ясно се вижда в религиозните фундаменталисти по света.

А и също така да прочете едно кратко книжле на Андре Конт-Спонвил, относно философското аргументиране за липсата на (и също така ненужността от)какъвто и да е бог.

Нека не смесваме духовност с религия. Те не са тъждествени. И атеизма има своя дух. Свободен дух при това.