03 ноември 2010

Не искам пенсия, мамка му!

   Все по-често забелязвам, че когато говорим за работите си,image всички ме питат дали ме осигуряват. Обичайно отговарям, че за здравните да, а за пенсионните не ме интересува. На което обикновено ме гледат странно и питат “Ама как не те интересува, то сега се трупа. Аз знаеш ли откога събирам?”.

   На което аз зяпвам. Защото понякога това не са хора на възраст, възпитани в старата система и осланящи се на държавата безрезервно. А мои околонабори, родени през 80-те.

  На всеки отговарям едно и също. Толкова ли не вярваме в себе си, та отсега сме се загрижили за пенсия? Та ние сме на по 20-25-30! Нямаме ли намерение да живеем нормално, да сложим нещо настрана, да изградим живота и бъдещето си? Не вярваме ли в себе си и безкрайните възможности пред всички ни? Или вече сме сигурни, че като станем на 70, ще зависим на благоволението на тогавашните управляващи с техните прищевки и клептомански наклонности?

   Аре стига бе! Стига солидарности! Нека седнем и поработим за себе си, близките си, децата си. За хората, за които искам да работя. А не за някого там навън или за безбройната армия държавни служители – хрантутници. Които дори не ми дават частичка уважение, че се хранят от моите данъци.

   Не искам да внасям пенсионни осигуровки. Не искам държавата-крадла да трупа каквото и да е на мое име за старини. Знаем, че това е лицемерие. Не искам пенсия, мамка му!

   Ако не мога да си осигуря нормални старини, значи съм пропилял живота си напразно. И никой не ми е виновен за това.

9 коментара:

Lina каза...

Съгласна..до някъде. Не е ли малко нож с две остриета тоз въпрос? Съгласна съм, че трябва да вярваме в себе си и да си заделиш каквото успееш, но хей..цял живот се бъхтиш, даваш ли, даваш на тая държава - не е ли честно и те да върнат нещо, мамка му! Разбирам ги в Германия - сигурни са, че после ще има някой, на който му пука за тях и дори да са се смазали от бачкане цял живот, знаят, че на старини, самолетите ще ги заведат на местата, които са искали да видят. При нас е малко особено..бориш се докато остарееш, а после се бориш да не умреш от глад?!
Е, не давам никой за пример естествено.. Никой не е перфектен, но..нали...

YMY каза...

Тая наша система на солидарност - пенсионната - е толкова глупава, че няма накъде, така че напълно те подкрепям! Обаче колко хубаво се краде от нея и как чудесно може да се лъжат всички! Кеф! Защо да я променят? :-D

BRANIMER каза...

Подкрепям Христо на 100%. Ами замислете се. Идеята е да се пенсионираме на 67 години - нали така? А българският мъж според статистиката живее средно - затаете дъх - 69 години. Еми сори, ама е прав. Предпочитам парите които внасям за пенсионна осигуровка да не ги внасям въобще - и без това малко ли пенсионни фондове окрадоха. Да си ги получавам и тях, пък какво ще ги правя си е моя работа - дали ще ги кътам за старини, дали ще ги давам за книги, дали ще ги изпивам под формата на бира. Ама не са съгласни, защото имаме ли право на избор, всички ще предпочетем така.

Анонимен каза...

Напълно си прав! Пенсионните осигуровки, ако си ги внася човек ще натрупа сума, която ще е достатъчна да се изхранва на старини!

Анонимен каза...

Ако имах избор, бих направила същият. Добър аргумент и мотивация имаш, успех :)

Matsoureff каза...

Абсолютно съм съгласен,аз съм на същия принцип,пенсионната система в татковината не работи много отдавна,не виждам шанс да се оправи,така че...

Съседката каза...

Аз пък смятам, че това са абсолютни глупости - вяра в себе си??? Не става въпрос за вяра в себе си - а ако е така моля да бъда извинена. Значи ти твърдо вярваш, че ще заделиш толкова пари в бъдеще, че ще можеш да живееш с тях 10 или 20 години. И моля без глупостите, че след пенсия ще живееш 2-3 години. Ако става въпрос за това - то може и до утре да не доживеем - защо работим тогава? Защо събираме пари за почивки, телевизори, лаптопи и преочее, при положение, че не знаем дали ще доживеем другата седмица. Освен това има и допълнително и доброволно пенсионно осигуряване, но предполагам според теб и то е излишно. А това "да заделим настрана" - откъде знаеш как ще се развие живота ти, че говориш за заделяне настрана? И щом ще заделяш защо не зпоченш от сега? Много обичам когато някой говори за неща, които не разбира и с които не се е сблъсквал. И моля без коментари, че пенсиите са ниски - така е - ниски са, но без тях е още по-зле. А и както казах има и доброволно осигуряване. Не става въпрос да зависиш от нечие благоволение - човек зависи единствено и само от себе си - пенсионните вноски също зависят от теб.
И кой по-точно се храни от твоите данъци? Баба ти? Или пък моята баба? Хрантутници? Моята баба не е хрантутник - за твоята не знам. Че има хора, които не работят и държавата ги храни - така е, но има и такива които са работили и сега си получават пенсиите.
В живота гаранции няма - затова не говори за неща, с които не си се сблъсквал - утре на всеки може да се случи да изпадне в състояние, в което да получава пенсия по една или друга причина.
Хрантутници? Не мисля, че човек който е работил повече от 30 години, а сега получава пенсия е хрантутник.

Анонимен каза...

Ице, навсякъде в света ти отчисляват за пенсия - единствено може би когато имаш собствен бизнес и трябва сам да се осигуряваш, но....нали и тогава плащаш данъци, ако имаш печалба де. :-)
Това е, защото данъците, които ти взема държавата, за да може да съществува /ти откъде мислиш всичките ведомства имат пари? :-)/ трябва да ти ги върне по някакъв начин - чрез пенсията.
Друг е въпросът, когато тази пенсия е смешно-трагично-жалка.

Karamffil каза...

това което пропускаш е че сега с твойте пенсионни осигуровки се плаща пенсията на дядо ти и баба ти... ако иманещо което се отделя за самия теб е по малко 0.5% от заплата ти : ) така че няма за какво да мрънкаш толкова. Ако пък искаш да ми кажеш че не искаш да плащаш пенсия на баща си някой ден, тогава той би трябвало да иска парите си които е инвестира в теб за да станеш това което си и то с лихвата :) Cheers from UK bro