14 април 2010

Що е туй изкуство с вибратор в задника? Вибра(ции)тори и маргаритки в Младежкия театър

    Следващите редове ще ви шокират. А може и да ви CHAIGNAUD_BENGOLEA _3567 развеселят. Мен ме изумиха. По една случайност имах близък човек на едно представление в Младежкия театър, който се съгласи да напише няколко думи за случилото се на сцената. А с малко търсене намерих и снимки от изпълнението, правени във Франция.

    “Вибра(ции)тори и маргаритки. Не са несъвместими тези думички. О, не, съвсем не са. Поне според французите-хореографи Сесилия Бенголеа и Франсоа Шеньо, които изложиха телата си на показ в Младежкия театър на 12 април. Танцовото им представление се казва Paquerette (Маргаритка) и протече ето така:

   Мъжът и жената стояха безмълвни около 15 минути на сцената, облечени в цветни пеньоари. Нищо не предвещаваше шока, който щеше да настъпи след по-малко от минута. Говореха си небрежно, а публиката, хм, май се чувстваше доста нелепо, дори започнаха да ръкопляскат, за да провокират някакво сценично действие все пак.

    И танцьорите се задействаха.

     Хвърлиха пеньоарите, застанаха на ръце чисто голи, а от задниците им стърчаха съответно бял и лилав вибратор. Публиката замръзна. Чували ли сте как звучи леденото мълчание? Ето така – когато пред очите ти се разиграва почти натурално порно под името „изкуство”.

CHAIGNAUD_BENGOLEA _3542

   Не отричам обаче – доста сложни комбинации разиграха французите и ме поудивиха. Целта им била, както разбрах, да ни покажат символичното проникване като потенциално движение в съвременната хореография. Само че то съвсем не беше символично. На една ръка разстояние бях, видях, не пипнах обаче :)

   И тъй. Това не е изкуство, а изкуствено представление. Няма нищо естетично. Вулгарно е. Но целта да предизвикаш пуританите е изпълнена изцяло.

   Цялото това „нещо” траеше 25 минути. За толкова горе-долу се „постига” един оргазъм. Не мисля, че на публиката й се случи екстазът. По-скоро стана ето така, поне при мен: представях си една голяма маргаритка, късах листенцата едно по едно с думите „Ще свърши”/”Няма да свърши”.

    И....танцьорите свършиха.”

   P.S. Попитах. Наистина са свършили в онзи смисъл…

6 коментара:

Анонимен каза...

Мислех си, че се шегуваш, обаче чичко гугъл казва, че наистина имало такова "представление"... Странно ми е, че не са предупредили зрителите предварително, поне е било за над 18 години, или?
Не че има нещо лошо в голотата или вибраторите, но да го наричаш изкуство без някаква идея или стория... хм...

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

"Опашчици" ;)

Преди време един тъпанар заплаши друг тъпанар, че "ще му разбиe говната". Явно нещо подобно е имал предвид :D

Igelkotten Milli каза...

Не мисля, че трябва да си пуритан, за да те отврати това.
Има си естетика и морални ценности.
Има и начини за достигане на върховно удоволствие и получаване на наслада.

Христо Блажев каза...

Май мненията ни съвпадат...

Анонимен каза...

Как така може въобще да се представи това пред широката публика - това е представление, което изисква своите сноби, своята публика, която да намери свършека в това хореографическо ?изпълнение.
В България всеки ли може каквото иска да покаже ? Ами ако в сценария влиза и изсиране пред публиката или правене на клизма - натурално. Поне да е някакъв екшън...Къде е тази естетическа комисия, която трябва да си дава мнението за представленията, да разрешава...защото това е близко до порното, само дето няма реално съвокупляване...Обаче като гледам стените, не ми се струва да е в Младежкия театър, по върви да е било пред някаква отбрана публика :-)

Христо Блажев каза...

Снимките не са от Младежкия театър, намерих ги в нета. Инак залата е била пълна, да се неначудиш...