25 август 2009

За плажните китове и други морски чудесии…

  Здравейте, приятели, едва-що завърнал се от морето, бързам да ви разкажа нещо. Бях в Созопол, за пръв път в живота ми. Изкарах прекрасно, за което огромен принос имаха приятелката и двамата съквартиранти Петя и Сашо, да им е честито морското сгаджосване :)Beach-Belle-Fat-Lady2

   Та искам да ви разкажа за плажните китове. Навярно всички сте ги виждали –  големи, надути лелки, които капризно се мръщят под парещото слънце и се оплакват, че не могат да се скрият под чадъра. Нерядко естествено плажните китове са и от мъжки род – огромни мъже с горди и масивни бирени кореми.

  fatlady Бога ми, не мислете, че мразя дебелите хора. Признавам, че има такова нещо като генетични фактори, които обуславят наднормено тегло. Но в днешно време според мен наддаването на теглото се дължи все повече на тъпчене с боклуци и липса на желание за ограничаване. И това, което ме ужаси е тяхната масовост! Плажните китове бяха навсякъде! Отляво, отдясно, отпред и отзад разплути маси, облечени в миниатюрни бански, които по нелеп начин буквално изчезваха сред  безкрайната масивност. И вечна нацупеност и недоволство, как пък ги не видях да се усмихват и за миг тези китове! И нарядко, но забележително бяха свалените горнища на банските и откриването на масивните гърди отдолу. Страшно е, приятели, превръщаме се в нация дебелаци, аналогична на ужасяващото положение в САЩ.

    Да, имаше и хубави слаби хора, млади и възрастни, но колко е лесно да минат незабележимо покрай канарите около ми. Да не споменавам нашироко колко деца имаше с очевидно наднормено тегло, които непрестанно дъвчеха дюнер или сладолед. И се чудя на родители, които приемат подобно положение…

   И други чудесии имаше, но те бяха кризисни. Имаше свободни квартири в изобилно количество, част от тях по 10 лв на човек, а бяха точно до плажа. Куп капанчета работеха на съвсем нормални цени, нерядко по-евтини дори и от София. Но това не променяше факта, че бяха полупразни, вкопчени в безумна at-the-beach-tim-nybergконкуренция с хилядите други аналогични на тях.

   В тази посока кризата ми харесва. Има някакво отрезвяване. Дай Боже да има положителен ефект и да се елиминира безумното строене и презастрояване, за които примери предостатъчно видяхме.

   Това отдолу е врагът. Гледайте филма “Super size me” и сами ще се убедите в това.

1243332589_1229361705_14

5 коментара:

MadWizard каза...

А бива ли да ходиш на плажовете в Созопол?

С влакчето до Каваците, по точно Смокиня и ....проблемите се решават!!!

Катя Илиева каза...

Нормални цени в Созопол? Това е нещо ново...
Тая година на мен морето ми е само на картичка. :D Не че се оплаквам, все пак ходих на Егейско, но нашето си е по-хубаво.
А относно китовете... Масово е, да, но си е въпрос на техен избор. И щом на тях не им пречи да отидат на плаж и да показват телата си, значи се приемат такива и няма причина другите да не ги приемат. Пък и при някои годините си казват думата. След 30 години може и ние да изглеждаме така, кой знае...
Все пак не всички могат да са русалки и морски нимфи... Трябва да има разнообразие в природата - китове, косатки, други морски обитатели...
Може пък след време (поне 20 години) и след няколко отгледани деца и аз да се трансформирам от русалка в кит... :D Шегувам се... За русалката де, другото си е възможно... :D

Андрей Куртенков каза...

Поразително е, колко много представители на "втората по интелигентност нация в света" вярват на рекламите за разни измислени храни, дето ти "осигуряват всички необходими хранителни вещества за деня" (а за през нощта?), или пък с помощта на които "ще пораснеш ей-така" (като че ли това да пораснеш "ей-така" е нещо хубаво!).
Мен пък, на плажа много ме впечатлява масовото мазане на дечица с т.нар. слънцезащитни кремове (за които със сигурност е въпрос на време да се докаже колко вредни са за зравето) - абе - още неизвадили от торбите кофичките за пясък - и почва едно страшно мазане на цялото тяло (ама един квадратен сантиметър не оставят ненамазан кожата да си диша) и по целия плаж се разкарват като на карнавал някакви сладуранчета, целите оклепани, като борци на мазни борби - а безмозъчните им родители са щастливи и доволни. Възрастният човек сам си е виновен и да се трови с подобни продукти има право колкото си иска; но да се внасят такива очевидно несъразмерно големи количества химия в организма на децата - това е престъпление.

Stefka Mihailova каза...

Еее на Созопол е много яко, със сигурност сте си изкарали добре:) Следващия път, когато искаш да отидеш на плаж, който е малко по-безлюден или с по-привлекателни плажуващи трябва да отидеш на Велека, много е красиво и трудно се стига до там, така че почти няма хора:)

Христо Блажев каза...

Мда, минавал съм оттам, имам и снимки, великолепно място е.