13 март 2010

“Войната е опиат” и Оскара е същото като Обама и Нобеловата награда за мир

   Здравейте, иракчани. Ние обичаме да воюваме, за нас the-hurt-locker-movie-image-2 войната е опиат/наркотик и затова ви се изтърсваме с всичката си футуристична и смъртоносна техника. Нищо лично, всичко е заради абстиненцията. Не ви харесва? Ще ви убием! Съпротивлявате се? Ще ви убием! Защо? Ще ви убием!

    Първо се зарадвах, че разточително скъпата шарения “Аватар” се размина с Оскара. После взех, че гледах “Войната е опиат”. И останах в дивно недоумление за какво, по дяволите, този филм получи наградата?

   Историята: трима типа ходят насам-натам из Багдад и обезвреждат бомбите, които лошите терористи залагат на улицата, в кола, дори в едно дете. Единият от тях изглежда безстрашен, поема огромни рискове и заради това се посдърпва с другите. Попадат на засада и се стрелят цял ден с други терористи, на които дори не показаха лицата, така де, те са лошите, предопределени да умрат.

   И толкова. Без музика, почти без спецефекти, простичка история за героизма на американците, борещи се с чудовищните терористи, които най-безсрамно се осмеляват да се съпротивляват срещу нашествениците.

   И поуката е, че за някои хора войната е опиат. И трябва да я упражняват, за да са щастливи. Хубаво, но колко хиляди загинаха заради това?

  С две думи американците си дадоха Оскара заради шовинистични страсти. В “Аватар” поне имаше идеята, че грубата сила не винаги е адекватна. Тук такава липсва.

   И както дадоха Нобеловата награда за мир на Обама, който подписва планове за изпращане на нови части и в Афганистан, и в Ирак, така и се самонаградиха за милитаризма си.

   И толкоз за тоя филм.

  P.S. Показателна добавка от един приятел:

3a9ab71b30e9eafe

20 коментара:

Пламен Бочев каза...

Поздравления за статията и за позицията ти!

momenti-momenti каза...

ДА!

Анонимен каза...

И аз се чудя от къде ги взеха тез 6 оскара...

Христо Блажев каза...

Е, не съм само аз в недоумението ми. :)

Igelkotten Milli каза...

Определно не си сам в недоумението ти.

Недоумение, когато не си американец, когато не си милитарист, когато не подкрепяш тази политика на Белия дом винаги да са на всяко гърне мерудия и да не зачитата правата на неамериканците за свобода и собственост, за неамериканска зона извън Америка.
Е - тогава има надоумение защо аджаба си правят глупави филми, възпяващи милитаризма си.
Аз, между другото, вече си мислех, че тази мода е отминала - до преди време само подобни филми бълваше Холивуд. Напоследък започнаха да правят и филми с точно обратното послание.
Снощи гледах "Снайперистът". Примерно. Т.е. не винаги неамериканците, арабите, са пушечното месо...

lammoth каза...

Аз лично харесах най-много District 9, жалко че доста хора не го разбраха :(

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Vili Ivanov каза...

Много тъп въпрос но....
Докога преводите на заглавията на филмите ще се правят от напафкани "компетенти"
The Hurt Locker няма ама нищо общо с "Войната е опиат" като превод

Vili Ivanov каза...

Гледах филма преди време.
Това беше последният филм според мен заслужава дори и една награда. Този път направо се изложиха с политизирането на наградите.
Като човек работещ в сферата на визуалните ефекти, смятам че District 9 and Avatar заслужаваха много повече.

Не съм русофил всъщност съм анти-комунист избягал от червената помия в България, но подкрепям статията и смятам, че е много показателна и отразява фактите много реално и отвъд лумпенското светоусещане на всеки заблубен индивид бродещ по тазаи планета

Philipotel каза...

http://store.picbg.net/pubpic/EA/FE/3a9ab71b30e9eafe.jpg

Катя Илиева каза...

Точно снощи го гледах и се чудех какво са му харесали на филма, та да му дадат Оскар. Американска им работа...
District 9 не съм гледала, но "шаренията" Аватар ми хареса.
А от всички най-много харесах The blind side.

Анонимен каза...

Абсолютно съм съгласен с поста. Гледах на два пъти "Войната е опиат" и двата пъти едва не заспах. И така и не разбрах защо са му теиз оскари. По-скоро е за малинки. Решително "Аватар" е по- добър. В тоя ред на мисли нашия, български кандидат "Светът е голям и спасение дебне от всякъде" също е много по-добър от него. Е, че няма оскар, голяма работа. Поне има смисъл.

Em4o каза...

Според мен не сте разбрали филма достатъчно добре - гледайте го пак след 5 години и преусмислете позициите на сценариста и режисьора. Филма е много добър, но не съм сигурен, че си заслужава всичките оскари!

Em4o каза...

А и да съдиш по даден филм, само от заглавието и особено от българския "превод" е меко казано несериозно ...

Христо Блажев каза...

Е, все някому е допаднал, това си е нормално. Но като цяло май мненията са ясни. И ми хрумна нещо - дали пък Холивуд не дадоха нарочно наградата на жена, за да не бъдат обвинени в някакъв момент в сексизъм?

Анонимен каза...

за по-малките от вас които не са ходили в казарма, няма да намерят никакъв смисъл във филма и това е нормално. Превода определено подвежда и не е верен и ще е полезно да се абстрахирате от политическата част на нещата. Гледайте през очите на главните герои - "искам прсто да имам син Уил, едно момченце" казва единият войник малко след като се е разминал на косъм със смъртта.

Андрей Куртенков каза...

Заради последния коментар ще се постарая и аз да видя филма - иначе принципът ми е нищо добро да не очаквам от прехвалените филми с много оскари - единственият такъв от последните две десетилетия, който наистина ме впечатли, бе "Американски прелести" - а за всички останали - явно и като у нас, отличията се раздават най-вече по някакви странични съображения.

Пламен Бочев каза...

Христо, все пак жената е бивша на неслучаен човек :)))

Колкото до коментара на последния анонимен, бих искал да му кажа, че много се радвам, че е бил в казармата. Явно това му е помогнало да стане мъж и човек. И да му припомня, че все още има български мъже в Ирак (някои от тях се срещнаха със смъртта си). И накрая да го попитам що не вземе да се присъедини към мъжката американска петролна кауза там??
Ако оживее, може и да донесе някой и друг кървав американски долар на момченцето си.

Анонимен каза...

"И поуката е, че за някои хора войната е опиат. И трябва да я упражняват, за да са щастливи."

Мда.... нищо не си разбрал от филма.