25 януари 2010

Гост: Кризисен щаб

  Ето и едно писание на колежката Петя Георгиева, което си заслужава вниманието в тези кризисни времена:

   “Все по-често, пускайки телевизора, или следейки пресата можем да срещнем изразът „Кризисен щаб”. 
   В България кризи много.
   Кризисни щабове два пъти по толкова.
   Ако пресметнем колко крUntitled изисни щаба се сформират в нашата мила родина всеки ден...,но аз съм филолог  и не мога да смятам до толкова. В главата ми изниква така оригиналният въпрос: „Господи къде попаднах?”.  Сякаш друго освен кризи няма( А ако в действителност няма, все ще се намери някой, който да изфабрикува поне една).
   Сега е зима – наваля сняг. Необходимо е да се вземат съответните мерки – „Кризисен щаб за обстановката по пътищата”; „ Кризисен щаб за ледените висулки по сградите”; „Кризисен щаб за грипа – свински, птичи, овчи...” – това от своя страна води до създаването на „Кризисен щаб, поради невъзможност на лекарите да се справят с толкова много пациенти”...
   Снега се стапя – става мокро – „Кризисен  щаб за наводнените улици”; Отварят се дупки – още един кризисен щаб...
   Кризисният щаб не могъл да се справи! – Нищо – ще се създаде „Кризисен щаб  за кризисния щаб”.
   Идва пролет – какво е необходимо – „Кризисен щаб по преждевременното  зреене на овошките” .
   Ще пропусна останалите сезони и възможности за създаването на КРИЗИСНИ ЩАБОВЕ.
   Идеята на този паразитен израз е да създаде впечатлението, че нещо се прави и то се прави по – бързо от обичайното, а може би и по – ефективно. Защо обаче това е наложително?
   В България не съществуват ли органи и институции, които да се справят със съответните „кризи” ?
   Отговори:
   А) Не – не съществуват. България е държава без установени закони, ред, администрация и въобще каквото и да било управление. 
   Б) Да – съществуват, но не са достатъчно адекватни или ефективни. 
   В) Не мога да отговоря.
   При положение, че имаше Министерство на държавната политика при бедствията и авариите например, защо бе необходимо при всяко бедствие или авария да бъдат сформирани различни кризисни щабове? Самото министерство няма ли необходимата подготовка и ресурси за да действа адекватно на ситуацията?
   Всяка зима се създава кризисен щаб за движението по пътищата след като падне снега. Защо? Министерството на транспорта не знае ли, че е зима и ще падне сняг, а всяка година е „изненадано” от климатичните условия?
    Подобни щабове се създават на национално, общинско, съседско, на всякакво ниво...навсякъде КРИЗИ за решаване, навсякъде щабове.
   „Кризисен щаб” обаче е просто един популистки прийом, чиято цел е да внуши, че някой някъде работи по даден проблем и то екстремно. Работата е там, че става въпрос за нещо, което така или иначе, със или без „кризисен щаб” трябва да бъде свършено.  
   Случаят с израза „Кризисен щаб” е много добър пример за това как успяваме да изпразним нещата от техния смисъл. Как успяваме да спекулираме с тях, докато не се стигне до една тотална преексплоатация и лишаване от какъвто и да било смисъл.
   Какво точно се влага в израза „Кризисен щаб” аз не знам. Няма как да знам, при положение, че го срещам навсякъде и ми се струва все по – абсурден и по – абсурден.
   Или живеем в Кризистан или всички сме изпаднали в една дълбока криза на средната възраст, търсейки проблемите там, където ги няма.”

Няма коментари: