24 ноември 2012

Фейсбук седмичник IV

 

   Книжният панаир наближава и се готвя усилено за него, просто нямам търпение. Чета серия великолепни книги и следващата седмица в Книголандия ще бъде напечено и готино – “Интервю с вампир” и предстоящата да излезе “Вампирът Лестат” на Ан Райс, “Проблемът (на) Спиноза” на Ървин Ялом, “Облакът атлас” на Дейвид Мичъл, “Обсадата” на Артуро Перес-Реверте :)

  Ето и какво се моткаше из фейса ми последните дни:

18 ноември 2012 г.

    Откъси от "Жестокото присъствие на времето", Дженифър Игън, книгата, която направи седмицата специална:

Жестокото присъствие на времето - Дженифър Игън   Усетих пристъп на гняв, толкова силен, че ми се зави свят. Затворих очи и си представих как се пресягам към Бени през бюрото и му откъсвам главата, изтръгвам я от яката на тази красива бяла риза като плевел с буци пръст в дългите заплетени корени. Видях се да я отнасям в елегантното му фоайе, хванал я за рошавата коса, и да я полагам на бюрото на Саша.

---

    Но Боско беше напълно сериозен. "Аз съм свършен - каза. - Аз съм стар, аз съм тъжен - и то в добрите дни. Искам да се отърва от тази бъркотия. Но не искам да се стопя, искам да изгоря... искам моята смърт да бъде атракция, спектакъл, загадка. Произведение на изкуството. А ти, госпожо пиар - каза, подхвана увисналата си плът и се наведе към нея с блеснали очи на затлъстялото си лице, - се опитваш да ми кажеш, че никой няма да се заинтересува. Реалити телевизия, глупости - тя не дава нищо по-истинско от това. Самоубийството е оръжие, както всички знаем, но какво да кажем за изкуството?

---

   Размерът на военните престъпления на Б. може би е преувеличен, показват нови доказателства".
Беше заради шапката. Изглеждаше сладък с шапката. Как би могъл човек с мъхеста синя шапка да използва човешки кости, за да павира пътищата си?

 

19 ноември 2012 г.

 

   В понеделник най-сетне приключих Мъглородната трилогия с ревю за “Героят на времето”, следшественика на “Последната империя” и “Кладенецът на възнесението”.

Героят на времето - Брандън Сандърсън

Статус:

най-позитивните
същества
са конете с капаци

  Готин Мечо Пух, откраднат от фейсбук групата на “Z-та световна война”.

 

   В понеделник най-сетне видяхме визията на задаващия се книжен панаир, за който ще подготвя обичайния Книговодител. На това събитие във фейса пък ще обявим всички изненади, които готвим от издателство “Изток-Запад” :)

 

20 ноември 2012 г.

   Споменах Книговодителя по-горе, нали? Е, така го преоформих по мой вкус, а предните два може да видите тук и тук – препоръките си остават, няма такова нещо като стари книги.

 

   Във вторник ревюто беше за българска книга, която чака отдавна – шашмотевината “Български психар” на Андрей Велков.

Български психар -: Андрей Велков

 

---

    Комбинацията от две новини каза една голяма истина:

 

21 ноември 2012 г.

    Истинска гордост е, че Явор Гърдев стана част от нашата кампания “Чета, следователно съществувам” като лице на новия превод на “Великите трагедии” на Уилям Шекспир.

  

  Естествено, с колегата Благо не пропуснахме възможността да се снимаме с един от най-добрите режисьори у нас, а скоро планирам да видя и жънещия огромен успех негов “Хамлет” :)

 

 

   Тематично, в сряда ревюто беше за страхотната биография на Шекспир от Бил Брайсън, която “Еднорог” наскоро издадоха.

Шекспир. Светът като сцена - Бил Брайсън

 

    Публикувах във фенстраницата на Книголандия този прелестен обяснителник, който показва безкрайните възможности на нашия език:

 

22 ноември 2012 г.

     След книгата, за която ще видите по-долу, ми трябваше нещо по-леко и третата издадена у нас от Деян Уейн Джоунс - “Къща на много пътеки” - свърши чудесна работа :)

 Къща на много пътеки - Даян Уейн Джоунс 

Статус:

Никога не съм казвал, че "50 нюанса сиво" не става за нищо! Зима е, има камини за палене все пак.

---

Едно обещание:

Обещавам след 30 години, когато съм мастит собственик на издателство, да не преча на младите да пиратстват 3D книги за устройствата си за виртуална реалност!

 

23 ноември 2012 г.

    Обичайното петъчно ревю за великолепна книга този път беше за нещо помитащо, което препоръчвам страстно: “Жестокото присъствие на времето” на Дженифър Игън. И наистина мисля, че това е най-хубавото ми ревю евър.

Жестокото присъствие на времето - Дженифър Игън

 

       Статус:

Порновълната в литературата ще вдигне както раждаемостта, така и тарифите на проститутките.

 

   И факт, че последните три петъка бяха все за невероятни кнгии – освен “Жестокото присъствие на времето”, това бяха “Часът на чудовището” на Патрик Нес и “Изкуството, сталкерът на ума” на Джона Лерър:

 

  

 

24 ноември 2012 г.

   Две представяния за понеделник, които за беда се застъпват – на “Великите трагедии” на Шескпир и на “Часът на чудовището” на Патрик Нес. Ваше е решението кое да посетите:

Capture

54335_10151274742282298_1327200767_o

  

    Видях и новосъздадената фенстраница на великолепния Петър Делчев. Ако вече сте чели “Трънски разкази” или “Балканска сюита”, знаете за какво говоря, но ако не сте – скоро един голям, великолепен роман от него – “Кастинг за Месия” – ще ви убеди за какво говоря и защо съм толкова въодушевен :)

Няма коментари: