17 ноември 2012

Фейсбук седмичник III

  

    Третият поред ФС продължава традицията на предните два, които си стоят тихичко тук и тук, пазейки всяка шашмотевина, която споделям в бясното ми онлайн ежедневие. Факт е обаче, че днес изобщо не ми се киснеше в нета и прекарах деня в четене, гледане на футбол и разни други приятни неща. Така че и “фейсът” не е всесилен.

 

Неделя, 11 ноември 2012 г.

 

Статус:

с вехтата кафеварка
и старата чаша без дръжка
новата седмица започва

---

 

Понеделник, 12 ноември 2012 г.

 

  Статус:

Опитвам се да огранича фейсбука до 8 часа дневно. Не е лесно.

---

---   

   Ревю в понеделник: “Кладенецът на възнесението” на Брандън Сандерсън.

Кладенецът на възнесението Кн 2 от Мъглороден - Брандън Сандърсън

 

Вторник, 13 ноември 2012 г.

   Ревю във вторник: “Хартиеното момиче” на Гийом Мюсо.

Гийом Мюсо - Хартиеното момиче

 

   Страхотният трейлър на “Битие” на Дейвид Брин.

 

----

   Новият блог на чудото, наречено “Рацио”, си заслужава обелязването.

Capture

---

   Страхотна статия във вестник “Сега”, озаглавена “Млъкни и се дръж прилично, или как Западът ограничава свободното слово”, посветена на отчаяните опити на религиозните типове да се предпазят от критики и подигравки чрез законови промени, ограничаващи свободата на словото и ефективно завличащи ни обратно в Средновието.

---

Photo: Грижа за здравето.

----

   Освен горната карикатура, чудесна статия в култовия сайт “Не!Новините”: “Борисов за Рожен: Няма да даваме пари за нещо, насочило вниманието си далеч от успехите ни”.

----

  Още една, вече пресериозна статия по темата, за моя огромна чуденка в парцала, незнайно защо наричан вестник “Стандарт”.

---

   И унищожително силна статия, посветена на идиотската конспирация кемтрейлс, която оборва с лекота повечето от истеричните крясъци на шарлатани като Еленко Ангелов.

---

Сряда, 14 ноември 2012 г.

   Ревю в сряда: “Кухият човек” на Дан Симънс.

Кухият човек

---

     Страхотното ни видео за “И опрости нам греховете” на Ромен Сарду!

 

   Статус:

милион нюанса
сиво
есенно небе

   Откъс от “Хартиеното момиче” на Мюсо:

   Влюбих се в нея от първия миг заради всичко... и заради нищо: една меланхолична усмивка, един кристално чист поглед, един особен начин да прибира косата си зад ушите, извръщайки глава като в забавен кадър. После се влюбих във всяка една извивка на гласа й, в интелекта, в чувството за хумор... После се влюбих в нея заради всичките й тайни неуспехи, заради начина, по който животът й беше труден, заради раните под ризницата. В продължение на няколко месеца преживяхме едно невероятно щастие: на недовършените мигове, на излишъка от кислород и на световъртежите... Разбира се, че предчувствах, че трябва да платя някаква цена. 
 

   Статус за нещо чакано с огромно нетърпение от мен:

     От известно време споменавам роман, който ме покори и ми доказа, че български автор може да пише на световно ниво. Мисля, че е време да разкрия "тайната" - книгата се казва "Кастинг за Месия" и неин автор е Петър Делчев. Той вече ме впечатли неимоверно с невероятните си като стил и език сборници "Трънски разкази" (http://knigolandia.info/book-review/trunski-razkazi/) и "Балканска сюита" (http://knigolandia.info/book-review/petur-delchev-balkanska/).
Е, "Кастинг за Месия" е нещо съвсем различно - мащабна социална фантастика с мощно духовно звучене и шеметно, сложно и преобръщащо се действие. Романът ще бъде издаден от "Сиела", очаква се до края на годината и смело мога да кажа, че ще бъде един от най-добрите възможни коледни подаръци за скъпи хора.
В следващият месец ще ви говоря много за този роман - защото вярвам в него искрено от първия миг, когато прочетох кратки откъси. И защото ми пука българската литература да излезе от черупката си.

---

  Създадохме събитие за наближаващия панаир на книгата, за което готвим куп чудесии :)

Издателство "Изток-Запад" на XXXI Софийски международен панаир на книгата!

 

Четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Статус:

в кафеварката
оттича се
нощта

---  

   Метъл версия на Онази песен, по-добра от оригинала:

  ---

  Статус:

разлято кафе -
тест на Роршах
видях мъгли

---

   Ревю в четвъртък: “Градът и градът” на Чайна Миевил.

Градът и градът - Чайна Миевил

 

   ---

  Българската версия на клипа на повече от чудесната книга “Часът на чудовището” на Патрик Нес:

---

    Статус:

- Как се пише любов? - попита Прасчо.
- Тя не се пише, тя се чувства... - отвърна Пух.
Прасчо го изгледа кръвнишки, след леко колебание написа "либоф" и след като го скъсаха на изпита по правопис, накара Пух да усети любовта по по-грубия начин.

 

Петък, 16 ноември 2012 г.

   Ревю в петък: “Битие” на Дейвид Брин.

Битие - Дейвид Брин

 

   Статус, дума на Петър Делчев:

“Затова пиша като зла сила – до дъно, до край, до крак. Интересувам се от пречупването, от дърпането на спусъка. От мига, когато тайните стават ненужни, нелепи; когато човек започва да крещи или вие, за да не посегне на човешкото.”

---

  Готина снимка на Радина Кърджилова и Деян Донков в книжна битка, част от кампанията ни “Чета, следователно съществувам”:

Photo: Книготупаникккк!
Залагам, че Радина Кърджилова ще спечели срещу Деян Донков, просто той няма шанс, дори и да държи любимия ми Сафон в ръка :)

  Статуси:

Примирих се: вече няма еволюция, само мозъчна глуПОЛЮЦИЯ...

---

градът - различен
всяка пролет,
еднакъв - есен след есен

---

   Книгите са като жените - винаги е възможно да има по-красива и добра, но ако обичаш тази в ръцете си, другите нямат значение.

---

   Готиния френски трейлър на “Хартиеното момиче” на Гийом Мюсо:

  

  

Събота, 17 ноември 2012

г.

Photo: Най-смешната карикатура на всички времена!

Няма коментари: