23 април 2012

Да се награждаваме според заслугите…

 563194_3481955058973_1574227540_32743464_199672356_n      Това горе съм аз. Издигнах надписа двукратно по време на церемонията по връчване на наградите “Рицар на книгата”. 

   Министър-председател. Кибер-полицай. Редактор с основно задължение копиране на прессъобщения. Това са трима от досегашните носители на приза “Рицар на книгата”, които днес пресветлата организация АБК връчи за поредна година. Низините още не са достигнати.

   Г-н началникът на АБК и “Сиела” най-безцеремонно изцепи, че проблемите на българското книгоиздаване идвали от “комунизма в интернет” и тези, които са против АКТА. Лично аз останах поласкан от това определение, макар да се нямам ни за комунист, ни че съсипвам книгоиздаването с четенето на книги от Читанката. Но според АБК всички вие – четящите – сте врагове на книгоиздаването. Срамувайте се. Вие сте виновни!

   В област печатни медии рицари станаха “Стандарт”. Да, онзи, жълтурестия всекидневник с нелепите заглавия и трибуна на всяка езотерична и псевдонаучна шарлатания, която се пръква по света. Същият, чието издателства бълва псевдоисторична литература. И тези получават награда, пряко свързана със знанието, с културата. Е, няма такава пародия.

   В онлайн медии спечелиха колегите от “Библиотеката”. Жоро, Девора, чест и почитания, нищо лично към вас, уважавам безкрайно труда ви и ви благодаря, че сте част от журито на книжните награди “Книга за теб”. Създали сте малко и уютно местенци за книгите, които харесвате – чудесно.

   Надявам се да не си разваля отношенията с вас, ако кажа, че Алекс заслужава тази награда отдавна. Заслужаваше я още повече и миналата година, но май никога няма да я получи, защото не си пада по хваленето, което интересува абекайците. Аз знам какво е да работиш ежедневно за сайта си. Смея да кажа, че и Книголандия би заслужила номинация за тази награда, не виждам причина да крия, че влагам адски много усилия в блога си и се радвам на прилична аудитория. Но не хваля всичко. Не харесвам куп автори на “Сиела”, воглаве със свръхоборотния им Терзийски. Осмелих се да не харесам последните книги на Секулов и Карабашлиев. Ами ще видя номинация през крив макарон, естествено. Но казвам сега – не бих приел такава. Просто не желая.

   АБК са вредни за българското книгоиздаване. Или най-малкото безполезни, ако думата “вредни” ви е силна.  За мен те са компрометирани, оплетени в интрижки, полицейски акции, отказ от защита на книгата – да чувате нещо за сваляне на ДДС-то?

   Още веднъж – честито на победителите.

5 коментара:

Анонимен каза...

Тъжно е когато в една страна толкова няма кой да пише за книги и наградите се въртят в един кръжец. Тъжно е, защото позволява да тържествува посредствеността...

Анонимен каза...

Христо, благодаря ти за оценката, че всичко в тази страна, случващо се на книжния пазар, награди на АБК, е диктувано от Сиела. Такава оценка от човек, който уважавам, значи много за мен.
Светльо Желев

YMY каза...

То не само наградите за книги се въртят в един кръжец - и за музика са така, и за кино/театър, и за архитектура... Туй то!

Христо Блажев каза...

Светльо, уважавам безкрайно много работещите в издателството, правите страхотни неща. Но изказванита на г-н Тодоров са просто безумни от гледната ми точка на читател. Наградата за "Стандарт" - също. За Алекс - ок, там съм пристрастен, признавам :)

Анонимен каза...

"книгар" е хубава дума.
поздравления.
и мненията са различни от стандартните, пак поздравления.
малко дързост идва добре като усещане, защото много, ах, колко много неща около книгите, по тия места на света, са доста ниски...