04 май 2011

Превод от “Уошингтън Поуст”: Защо американците още не понасят атеистите?

   От няколко дни под поста ми за “Делюзията Бог” на Ричард Докинс в Книголандияimage тече оживен диалог от страна на небезизвестния блогър Ангел Грънчаров и моя милост. Засегнах господина с тезата, че религията е най-масовият убиец в историята, заради което и получих пространни нападки на антикомунистическа и прорелигиозна тематика, гарнирани със съвети за личностното ми израстване. Коментарите на г-н Грънчаров бяха надлежно документирани и в личните му сайтове, където дежурната му публика поде подхвърления кокал.

   Тъй като малко ме е еня за мнението на околните за мен, никак не ми пука да заявя ясно атеистичните си разбирания, които ме правят един щастлив и борбен човек. Над мен няма нищо, нито измислени свръхестествени дългобрадковци, нито човешки кумири, както се опитват да ми вменят. И сам градя живота си.

   Вчера си направих труд да преведа една хубава статия в “Уошингтън Поуст”, която показва нелепото положение, в което са мислещите и разумните хора, отхвърлили робските окови на вярата, в САЩ, идеалът за свободомислие на Сульо и Пульо. Да, ама не, драги зрители на бтв.

image    “Дълго след като чернокожите и евреите осъществиха огромен напредък и дори хомосексуалистите трупат уважение, приемане и нови права, все още съществува група, която повечето американци просто не харесват - атеистите. Тези, които не вярват в бог, са всеобщо приемани като неморални, порочни и гневливи. Те не могат да бъдат бойскаути. Войниците-атеисти са смятани за потенциално проблемни, когато се окажат недостатъчно „духовни” в психологическите тестове. Анкетите показват, че повечето американци отказват или не са склонни да сключат брак или да гласуват за безбожници; с други думи, фактически невярващите са все още вън от възможността за кандидатстване за публична длъжност, независимо от конституционалната забрана за религиозна проверка.

   Рядко оповестявана публично, изумителната антиатеистична дискриминация се подклажда от християнски консерватори, които яростно и грубо обявяват, че липсата на вяра в бог вреди на обществото, превръщайки невярващите в изначално съмнителни и второкласни граждани.

   Оправдана ли е тази първосигнална неприязън към атеистите? Ни най-малко.image

   Постоянно нарастващи социални изследвания разкриват, че атеистите – и невярващите като цяло – са далеч от противните същества, за каквито са приемани. По базисни въпроси за морала и благоприличието – като използването на мъчения от властите, смъртното наказание, възпитанието чрез бой на децата, расизма, секуалността, хомофобията, антисемитизма, увреждането на околната среда и човешките права – нерелигиозните са по-етични от своите религиозни връстници, особено в сравнение с тези, които се определят като силно религиозни.

   Погледнато от гледна точка на обществата, нивата на убийства са далеч по-ниски в секуларизирани държави като Япония и Швеция, спрямо много по-религиозната американска нация, която също има и много по-голяма част от населението си зад решетките. Дори и във вътрешен план щатите с по-висока църковна посещаемост имат съществено по-високи нива на убийства в сравнение с по-малко религиозни щати като Върмонт и Орегон.

   На индивидуално ниво атеистите постигат високо ниво на изследванията за интелигентност, особено вербални умения и научна грамотност. Отглеждайки децата си, те ги учат да решават проблемите рационално, да имат собствено мнение за екзистенциални въпроси и да се подчиняват на Златното правило*. За тях е по-вероятно да правят безопасен секс спрямо силно религиозните и е по-малко вероятно да са националисти или етноцентристи. Те ценят свободата на мисълта.

  image Макар много изследвания да показват, че светските американци отстъпват на вярващите по определени индикатори като психично състояние и субективно благосъстояние, нови проучвания показват, че връзките между атеизъм, вяра и психическо здраве са сложни. В края на краищата Дания, една от най-малко религиозните държави изобщо в историята, редовно е обявявана за най-щастливата нация. А изследвания на вероотстъпници – вярващи, които са се отрекли от религията си – показват, че те се чувстват по-добре, по-щастливи са и освободени в живота си без религия.

   Нерелигиозността не е само цветя и рози. Някои изследвания предполагат, че нивата на самоубийства са по-високи сред невярващите. Но анкетите, които показват, че вярващите американци са по-заможни, могат да са заблуждаващи, защото включват сред невярващите и тези без твърдо мнение, които може и да вярват в бог, докато убедените атеисти се справят толкова добре, колкото и отдадените на вярата. Множество уважавани признаци за социален успех като нива на бедност, бременност в тийнейджърска възраст, аборти, сексуално предавани болести, затлъстяване, използване на дрога и криминални престъпления са на по-ниски нива в секуларизираните нации в развитите държави. Никоя от секуларизираните демокрации не страда от преплитащите се социални проблеми на Християнска Америка (каквото и да значи това, вероятно Южна Америка? – б.пр.).

   image Преди повече от 2000 години написалият Псалм 14 обвинява атеистите, че са глупави и корумпирани, неспособни да направят нищо добро. Тези принизявания са се оказали силни. Негативните стереотипи към атеистите са си живи и здрави. И както всички стереотипи, са невярни – и може би ни казват повече за тези, които ги развяват, отколкото тези, които са техен обект. Така че когато хора като Глен Бек, Сара Пейлин, Бил О’Райли и Нют Гингич се ангажират с политика на разделение и унищожение на вредните атеисти, те не правят връзка с реалността.

   Както и при останалите национални малцинства, атеизмът отбелязва бърз растеж. Въпреки фанатизма, броя на невярващите американци се е утроил като част от общата популация от 1960 г. насам. Анкети, създадени така, че да надмогнат разбираемата съпротива да се признае неверието в бог, свидетелстват, че около 60 милиона американци – една пета от популацията – са невярващи. На тях трябва да се оказва същото уважение, както на останалите маллцинства.

   Грегъри Паул е независим изследовател в областта на социологията и еволюцията.

Фил Зукерман е професор по социология в колежа „Питцер”, автор на книгата „Общество без бог”.

* http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Rule

   P.S. Извинявам се за всяка неточност в превода, все още трупам опит в тази област.

22 коментара:

Bla каза...

Пословичното, банално и някак патологично асоцииране на атеизма с комунизма вече се превърна в някакъв почти пародиен виц, тъй като религиозните зомбита трудно могат да изтъкнат какъвто и да е смислен аргумент срещу "безверието", та рефлексът им обикновено ги ощипва в посока Сталин и подобни, без да се замислят, че "червените" също са вид религиозна сган, следваща сляпо догматична и абсолютна идеология, подчинена на личностен култ. Някои, твърде необразовани кретени, дори отнасят католика Хитлер към групата на безбожните, само и само да им натежи мнението. Споменатият в увода на този чудесен пост Ричард Докинс наскоро вкара един прекрасно обоснован член в суеверния задник на вярващите с тази брилянтна реч по повод папата. Еnjoy!

PS Respect за мнението и превода, Блажев.

G каза...

Чудесен пост!
И аз се зачетох в софизмите на въпросния Грънчаров :) Много банално, наистина. Че какво пък странно има в това, че "най-бесни отрицатели на религията са тъкмо т. н. "научни атеисти" на комунизма"? Това е просто пример за сблъсък на две догматични идеологии (без значение религиозни или социално-политически, еднакво отблъскващи са), последствията от който не са никак лицеприятни. И всичко това, разбира се, няма нищо общо с атеизма. В името на атеизма никой не убива.

Кръстник Дроселмайер каза...

Не го знам какъв е тоя тип Грънчаров, но не мога да уважавам човек, който отрича приликите между тоталитаризма и религията. Мноооого наивно.
Отдавна се знае, че в името на различни богове - християнски и всякакви други са изтрепани незнайно колко хора.
А книгата на Докинс е страхотна!

Дринов каза...

Г-н Блажев, имате пълната ми подкрепа!!!
За съжаление, на света все още има хора, които не желаят да погледнат истината в очите. :(

Александров каза...

Г-н Блажев, искрено уважавам Вашето мнение на Г-н Дринов, но все си мисля, че въпроса с вярата е нещо доста лично. Респективно съм съгласен абсолютно, че не е редно никой никому да не нагажда или насажда вероизповедания, навици, привички, празници и т.н. Съгласен съм, че през средновековието католическата, протестантската та и дори и малко по-отпуснатата православна или ортодоксална църква са довели до погуването на адски много човешки животи. Освен това съм твърдо против и срещу абсолютно сляпата вяра в каквото и да било - било то религия или наука, или каквото друго Ви хрумне. Съжалявам само, че толерантните вярващи са малко, но поне в мое лице аз зная че има поне един. Хайде със здраве!

Ангел Грънчаров каза...

Както личи от "хубавата" статия от в-к “Уошингтън Поуст”, преведена от г-н Блажев, в теистична Америка - да, в най-модерната и напреднала във всяко едно отношение, включително и в технологично, най-богата и най-мощна страна в света изключително много са вярващите в Бог! - на атеистите, вероятно, не се гледа с добро око - от някои, не от всички "вярващи", разбира се, щото истински вярващият съвсем не си позволява да съди и порицава ближния. Което пък особено добре може да си го представи вярващият човек в атеистична и материалистическа България, където вярващите са обявени едва ли не за ненормални, за психопати, за дегенерати, за ненаучни типове, за невежи, на неинтелигентни, за пропаднали, за какви ли не още (за справка: четете текстове на същия този така благонравен иначе г-н Блажев).

Прочее, пита ли се някой защо най-богати и най-напреднали са именно свободни страни като западноевропейските и като Америка, в които ценностите на вярата наистина имат водещо значение? А разбира ли някой защо най-бедни и унизени са тъкмо народи като нашия, в които войнстващия атеизъм-материализъм на комунизма десетилетия наред разиграва сатанинския си кървав танц?

Интересното е, че това, от което така мило и чистосърдечно - само по отношение на Америка - се възмущават господа и госпожите атеисти и атеистки, те самите без замисляне го допускат и го правят в своето отношение към вярващите у нас. Средно-статистическият безбожник у нас презира от цялото си сърце и душа нашите, българските вярващи, но силно се възмущава от това, че някакви си "религиозни" талибани в САЩ били правили същото по отношение на американските безбожници! Тази огледалност е твърде симпатична: атеистическият фанатизъм с нищо не е по-добър от "религиозния". Слагам този последния в кавички, понеже духът на религията е несъвместим с всяко яростно и фанатично нейно тълкуване.

Ангел Грънчаров каза...

Да си фанатик-атеист обаче твърде добре се свързва с "духа" на самия атеизъм, който винаги съдържа в себе си фанатична вяра в собствената безусловна правота, базирана уж на "най-новите постижения на цялата наука", и прочие, и т.н., и ала-бала, и так далее.

Разбира се, няма как иначе да се омаловажи неоспоримият факт, че най-страшни в световната история са ексцесиите, които войнстващият "научен атеизъм" на комунизма причини, освен като се пришие на същия този бесовски атеизъм причастност с... вярата в "богове"! Т.е. като се обяви, че атеизмът на комунизма е някаква специфична форма на "религиозна" вяра! Ето това е изключително красноречив пример за атеистично шикалкаване, щото наистина твърде неудобен - за някакво хипотетично етеистично "смирение" и "толерантност" - е фактът, че най-кръвопролитни убийци в историята са тъкмо атистите. Атеистичното мракобесие бива обявявано за "специфично-религиозно", безбожниците-убийци биват обявавани за "вярващи" в някакви нови "богове"! Зер, за атеистиста няма никакво противоречие в това да мисли за "богове" тъкмо Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и отстаналите фалшиви кумири на бясната и арогантна атеистично-комунистическа напаст!

Масовото и изобилно кръвопролитно избиване на вярващи от страна на атеистите-комунисти, предполагам, в техните очи, най-вероятно, е ярък пример за атестичната "веротърпимост", за благост на атеистичните сърца, за атеистично смирение, за кротост и за всички останали християнски добродетели, които се мержелеят в упоените от наркозата на такъв страшен бесовски атеизъм мозъци на съвременните безбожници.

Като контратеза на тезата, изложена в "хубавата статия" от в-к “Уошингтън Поуст”, преведена от г-н Блажев, съвсем скоро ще напиша свой текст, в който ще представя от обективна философско-психологическа гледна точка ценностите, съзнанието и поведението на "образцовия атеист" и на образцовия вярващ, та да може по-ясно да се осъзнаят коренните различия между тях. Благодаря на г-н Блажев, че ме подтикна към тази идея!

Иска ми се поне с нещичко да помогна за разбиването на ония митове за "атеистичната кротост и смиреност", които, разбира се, в ексцесиите на войнстващия научен атеизъм на комунизма намериха своето най-бляскаво историческо потвърждение.

Анонимен каза...

Словесната диария, с която ни гощавате, Грънчаров, е учебникарски пример за тесногръдие, високомерие, лицемерие и отказ да се използва сивото вещество между ушите ви.
Не мога да се начудя откъде намирате време за логореята си, но в речника ви има твърде много думи, типични за комунистическите сатрапи, които уж не обичате. Не знам защо е това съвпадение.
"Сатанински кървав танц"?! Вие в кой век живеете, Грънчаров? Нека ви напомня, че вече не сте в средновековието и the Darlk Ages, когато любимата ви религия е трепала хора на поразия. Оставете бабешките си метафори и разсъждавайте като пълнолетен, зрял човек.
Всъщност, правете каквото искате... :)

Анонимен каза...

Комунизмът преследва най-упорито вярата. Това е основна цел. Аз не съм, чул някой да отхвърля фактите, че църквата е преследвала и мисля, че всеки християнин знае това. Интересно е обаче как систематичното унищожаване на врващите в атеистичните държави се оправадава с куп глупости. Както можете да кажете, да има преsтъпления в името на религията или по такъв претекст, трябва да имате някакъв морал да признаете престъпленията на атеизма против религията, които са ужасяващи през 20в.

Изречение от сорта @"И всичко това, разбира се, няма нищо общо с атеизма. В името на атеизма никой не убива."@ буди крайно недоумение и смях.

А относно американците. Със сигурност има хора не приемащи атеизма и гледащи на него с недобро око. Някои са крайни, но вижте автора на този блог?! Достатъчно самоуверен, за да казва какво е глупост и какво не, да приема вярата за нещо нелепо. На този плакат с учените можете да направите алтернативен с вярващи и те спрямо г-н Блажев ще са като интелектуални великани, но са били вярващи. На този мисля, че се виждат Линкълн и Айнщайн. Посленият доколкото ми е известно е бил деист. Скоро четох писма на Линкълн, от които никак не е ясно да е карен атеист, а Чарлз Дарвин е бил агностик....

Ако прочетете мислите на така наречените @founding fathers@ ще разберете защо американците имат съмнения за атеизма, който никак не предполага задължително много акъл (има умни хора и вярващи и атеисти) . Пример:
@Our constitution was made for moral and religous people. It is wholly inadequate to the government of any other@ J. Adams 1798

"Can liberties of a nation be thought secure when we have removed their only firm basis, a conviction in the minds of the people that these liberties area gift from God? That they are to be violated but his wratg" T. Jefferson 1781

Последно г-н Блажев бъдете какъвто искате, пишете каквото искате тове ви право е неотменимо, но моето мнение е, че по тази тематика сте на много ниско ниво. Аргументите ви на един площад биха били нещо като крясъци. Как можете да се присмивате на вярващи като вие самият излагате аргументация на такова ниско ниво. Вие можете да намерите много отговори с елеменатарно търсене в Интернет и желание наистина да приведете разбиранията и вярванията си ( защото атеизмът наистина е вяра, дори се намира в секция религия на ББС) поне на едно ниво над чалга-нивото. Това е лесно постижимо и едно от дълбоките ме убеждения е, че Доукинс, бидейки много умен човек, е написал книгата си така слабо на ниво философия, защото хората обичат крайностите, нещо да извикат, повторят, нещо, което е лесно да се повтаря като папагал. Всъщност това е хитра, но нечестна стратегия, защото достига повече хора, но им дава неубдеителни аргументи и създава някаква фенщина.

Поздрави!

Vesselin Savov каза...

г-н Ангел Грънчаров, иска ми се просто да забравя че съм прочел вашите коментари, но уви не мога и именно за това ще си позволя да засегна част от философските ви аргументи които самият вие сте засегнали. Тези ваши чудни думи "философско-психологическа гледна точка ценностите, съзнанието и поведението на "образцовия атеист" и на образцовия вярващ", това ви е проблема на вас религиозните перковци, цял живот са ви слага ли в някакви религиозни рамки и са подлага ли съзнанието ви на анти-природни ограничения. Резултата от това е на лице, образцов вярващ, образцов атеист... Но не ме разбирайте погрешно г-н Грънчаров, аз мисля, че религията е нещо изключително важно и нужно особено в днешните времена, в които знанието и логиката са жестоко пренебрегвани за сметка на фантастичните оправдания като "божа воля, божие правосъдие", зад които примерно правителството на любимият ви "образцов" САЩ стои нон стоп оправдавайки АНТИ-ХУМАННИТЕ си действия спрямо живи човешки същества. Религията е полезна с това, че представлява една изкуствена опция, чрез която човек може да изрази духовният си живот, който е жизнено важен за оцеляването му. Най-масовият избор на човека е да избере религията за душевен отдушник, но същевременно най-грешният. Вместо да показва на хората, че те сами контролират животите си и всичко зависи от техните действия и избори, религията прави точно обратното, убеждава ги, че магическа сила контролираща и създала всичко на света, се разпорежда с техните съдби и същевременно ги наказва за за грешките им, а всъщност така създадени религиозните правила, човек е грешен пред бога с огромна част от мислите и действията си. Религията е полезно нещо, изолирана чрез материализъм и пропаганда, здравата мисъл се е превърнала в нещо трудно достижимо и хората, които не могат да стигнат до нея се нуждаят от смисъл в живота, точно на тези ограничени хора религията е НУЖНА, за да изпълни безсмисленият им живот с магически низ от несъществуващ смисъл. г-н Грънчаров, повече от позорни, но пък и повече от логични за човек като вас са тези думи "най-бедни и унизени са тъкмо народи като нашия". Искам да ви попитам вие за Африка чували ли сте? Това е цял континент(според вашите разбирания най-вероятно господ го е създал), ако ние сме бедни и унизени не знам какво трябва да кажем за масата хора които всеки ден умират там от ГЛАД, но сигурно според вашият ГОСПОД те заслужават безсмислената си смърт, дори и децата и те са грешни и заслужават да умрат. Парадоксално е, че огромна част от хората в тези бивши колонии се самоопределят като последователи на различни религиозни течения, било то християнски или мюсюлмански. Аз не бих обвинил религията като убиеца на хиляди души, аз бих я определил по-скоро като оръжието с което си служат определени хора за да убият хиляди души и същевременно да печелят власт. Така е било, така е сега и дано не е така още дълго. В края на краищата всеки човек усеща сам вътре в себе си когато върши добро или зло, когато е щастлив или нещастен, когато е влюбен или унизен, без да го чете в някаква ТЪПА, СЪМНИТЕЛНА КНИГА!

Unknown каза...

Когато фактите и науката говорят и боговете мълчат
http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

Ангел Грънчаров каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Почти нищо нямам какво да добавя към тази дискусия, добре показваща ценностите както на толерантните към вярата в Бога хора, така и на отрицателите на тази вяра, сиреч, на безбожниците. Бих си позволил само да апелирам за по-голямо уважение към чуждите вярвания и в безусловното право на всеки индивид да вярва в каквото иска - и в каквото намери за добре. Обозначавано в съвременните документи като право на свобода на съвестта. Все пак живеем в ХХI век и не бива да си позволяваме да игнорираме най-фундаментални човешки права, за които милиони хора са се борили, като почнем от самия Христос и неговите ученици, та стигнем до борците срещу комунизма от ХХ век.

Удивителният факт, че едно учение, каквото е Христовото, не просто е оцеляло векове, но има и в наше време непокътнат духовен потенциал, може да бъде обяснен по един-единствен начин: вярата в Бога е най-мощна духовна сила, с която нищо друго не може да се сравни. Вярата в Бога дава на човека това, което нищо друго не може да му даде. Всякакви красиви утопии са се раждали и умирали, отивали са в забвението, но Христовото учение продължава да сияе на духовния небосклон като пътеводна звезда за милиони съвременни хора. Това, разбира се, съвсем не е случайно.

Бих си позволил накрая да дам на невярващите в Бога един съвет: моля, опитайте се някак да запълните духовния вакуум, зейнал в гърдите ви, не с фалшиви кумири, не със самонадеяно-горделиво празнословие, а поне с малко верска търпимост, която са имали в голяма степен хората даже от така презираното от вас Средновековие. Ако я нямаше тази верска търпимост как например можем да обясним общо взето мирното съжителстването на християни и мюсюлмани в рамките на Отоманската империя например? Във времена на най-див религиозен фанатизъм в Истанбул е съществувала Вселенска Патриаршия, а във всяко българско село - църквица?!

И, вече наистина, последно: бих си позволил да помоля уважаваните атеисти да ме простят за известна рязкост на изразите в спора, която иначе съвсем не ми е присъща. Но и аз съм жив човек и понякога се паля и увличам, за което по-късно съжалявам и се кая. Бъдете живи и здрави! Не мразете никой и не си позволявайте да хулите нито едно човешко същество, особено за това, че си било позволило в нещо да вярва. А да вярваме в нищо нима е по-добре?!

Ангел Грънчаров каза...

Всеки от нас има право да мисли каквото иска - и да вярва в каквото намери за добре. Всеки има и правото да се заблуждава, разбира се. И сам да търси изход от грешките и от провалите си. Пътят към истината е стръмен, каменист и трънлив дори. А има и много пътища към нея. Пък и всеки трябва да проправи свой път до нея. Но това съвсем не значи, че когато забелязваме, че някой наш търсещ истината събрат се заблуждава, не бива да му подадем ръка та да излезе от дупката, в която е попаднал - и от която се опитва да изпълзи, дращейки със счупени нокти. Човешко е в такъв случай да помогнем на ближния, защото никой няма гаранция за това, че и нему това някога няма да се случи. Защото всички сме хора, а не богове - както се струва на някои, дръзнали да детронират Бога и да седнат на неговия престол.

Анонимен каза...

Не се втелявайте, Грънчаров.

"Самонадеяно-горделивото празнословие" е ВАША запазена марка, не го проектирайте върху събеседниците си.
Удивляват ме надменността и лицемерието ви, макар да знам, че те са присъщи на вярващите. Трудно може да се намери по-добър пример за високомерие и наивност от съвета ви да сме били запълнели "духовния вакуум, зейнал в гърдите ни" (Никой ли не ви е казал, Грънчаров, че изтърканите метафори и клишетата правят речта сива и неизразителна?). Такива обобщения са твърде показателни за хората, които ги правят.
Били сме детронирали бога и сме седнали на неговия престол. Хайде стига щуротии, Грънчаров, а? Аз, като безбожник, просто ОТРИЧАМ съществуването на вашия бог (както и на всички други). Ще рече, че престолът, за който така интелигентно говорите, не съществува.
Още пояснения?

Bla каза...

Поздрав за всички мислещи. :)

Лина Йосифова каза...

Това са неверни твърдения, дори и да са от американски автор!Нито един истински християнин (защото преобладават фалшивите) не би си позволил да съди другите. Не е вярно и това, че атеистите са по-щастливи - по-доволни - да, като консуматори, но истинският мир дава само вярата в Господ Исус Христос. И 2 000 години доказаха чрез милиони хора промяната, която единствено тая спасителна вяра може да извърши. А опитите да се отъждествява комунизма с християнството са направо смешни!

Сибо каза...

@Free Infidel го е казал много точно: Отдавна се знае, че в името на различни богове - християнски и всякакви други са изтрепани незнайно колко хора.
Религията си е чиста власт с която много хора са станали полу-богове! ;)

@Лина само да те попитам. Преди 3000 години хората в какво са вярвали?

Bla каза...

Лина едва ли ще ти отговори (смислено), тъй като безгранично неадекватното й включване предполага умствена изостаналост и суеверен дебилизъм.

Анонимен каза...

1.Bla,предполагам,че вие сте много умствено напреднал.Ако е така ще ви задам един въпрос.Според вас адекватно ли е от научна гледна да вадиш изводи за една система на възприятие въз основа на друга такава? Това е за теб.

2.Доколкото се отнася до статията аз не мога да разбера що за аргумент са тия IQ тестове? Какво измерват? Ако докараме един туземец например 100% ще изкара 0 точки,а един цивилизован атеист 200 точки примерно.Обаче ако този цивилизован атеист отиде в света на туземеца,ще е точно толкова неадекватен и прост ,колкото и туземеца в неговият свят,така че какво измерва IQ,и най-важното,доколко обективна величина се явява по отношение на човека.

Със времето все повече се убеждавам,че между върл атеист и религиозен фанатик разлика няма.И двете страни не осъзнават,че вярата е нещо лично,защото нямат такава.Просто два фалшиви избора.

Stefan каза...

Няма да ви чета малоумните и едностранчиви коментари, само ще кажа, че далече по-смешни от религиозните фанатици, са досадните и самодоволни атеисти, на които по някаква необяснима причина религията им бърка толкова здраво в гъза. Просто разбирането за религията е напреднало толкова много и никой нормален, интелигентен и модерен вярващ човек не вярва в белобради старци и невидими човеченца, библията не се тълкува буквално, а пък науката по никакъв начин не се отрича - абсолютно обратното!!!!!! Но, да, продължавайте със скудоумните си спорове и търкайте клавиатурите, глупаци!

Bla каза...

Essential.