13 ноември 2010

И какво, “мощите на св. Йоан” са вече истински, така ли?

   Медиите у нас свършиха перфектно своята част от работата около създаването на мита 1ggeau за “мощите на св. Йоан”, помпозното наименование на няколко спорни костички от незнаен произход.

  Първо се посмяхме на простодушието (и антинаучността) на Божката, който с един поглед ги определи за автентични, а после категорично отказа да даде възможност за научен анализ. По медиите цареше въодушевление, но поне се даваше шанс за известно критично мислене.

   Сега такова нещо няма. По всички телевизии и печатни издания безкритично се изсипват новини за “мощите”, а сега около идването на Путин истерията стана пълна. Мало и голямо сега трепетно въздиша пред камерата, че са видяли мощите и са имали мощно катарзисно изживяване. Абе тия мен или главно себе си лъжат не мога да разбера?

   Един ден ще бъде написана история на прехода през призмата на всички лъжи, които са били наложени чрез умела медийна манипулация. Сред тях са както идването на власт на Сакса, така и на Бойко, че и колко още знайни и незнайни събития.

   Kovchezi И там някъде ще има една малка глава, озаглавена “Залъгването на тълпата с фалшиви религиозни реликви”.

   Пък хората си вЕрват. И се кръстят. И псуват. И най-важното - пасуват.

3 коментара:

LaSombra каза...

Чувал съм, че черепът на Йоан Кръстител се съхранява в поне 4 черкви. Ако се съберат парчетата от плащеницата, в която е увит Исус ще се получат поне две войнишки палатки, а за парчетата от Светия кръст да не говорим. Пък и има нещо гадно в това да се прекланяш пред останките на светиите си.

Андрей Куртенков каза...

Във вторник, на протеста, организиран от групата "Атеисти, обединявайте се!" във ФБ от 10 до 12 пред входа на Националния статистически институт, ще бъдат представени за пръв път пред публика частици от мощите на свети Статистий! (протестът е във връзка с нежеланието им да има опция "Няма вероизповедание" при предстоящото март догодина преброяване - така и този път ще сме принудени да си избираме някое богче от списъка - и пак ще излизне, че 82.6% от българите са православни - нещо очевидно невярно - ако беше, църквите щяха да пращат по шевовете).

Христо Блажев каза...

Ла Сомбра, прав си както винаги, няма такава простотия.
Андрей, бих се радвал да присъствам, но имам среща от миналата седмица по това време. Поредна простотия, за да не се допусне скверната мисъл, че българинът се е вразумил и измъкнал от религиозните клещи за мозъка.